Een hostfile is een bestand op je computer waarmee je de werking van je internetbrowser kan beïnvloeden. Je hostsfile wordt namelijk eerst geraadpleegd om te controleren of de website bezocht mag worden, en waar de website precies staat. Als de website niet in je hostsfile genoemd wordt zal de “normale manier” gebruikt worden om een website te bezoeken.

In sommige gevallen wordt er een nieuwe website op een andere server ontwikkeld, maar is het niet de bedoeling dat anderen dit al kunnen zien. In dat geval kan je gebruikmaken van een hostfile om als enige de website wel te kunnen zien en testen voordat deze live gaat. Je kan dan door middel van een aanpassing in de hostfile je computer vertellen dat de nieuwe website op een andere server staat door het ip-adres aan te passen.

Helaas is het aanpassen van de hostfile soms wat technisch dus hieronder vind je een uitleg over waar je de hostfile vind en hoe je die aanpast.

Hostfile aanpassen met Windows

De locatie is: C:WINDOWSsystem32driversetcHOSTS
Om het bestand te openen kan je met de Verkenner (Klik op ‘Mijn Computer’ of ‘Computer’) bladeren naar de juiste map, je kan ook vaak bovenstaand adres direct in de adres balk zetten en op enter drukken. Als de computer vraagt met welk programma het bestand geopend moet worden kies dan voor ‘Kladblok’of ‘Notepad’.

Windows Vista & Windows 7

In Windows Vista & Windows 7 is het niet altijd direct mogelijk het bestand aan te passen. Krijg je een foutmelding? Volg dan de volgende punten op:

• Klik op ‘Start’, klik op Alle programma’s, klik op Bureau-accessoiresklik met de rechtermuisknop op Kladblok en klik op Als administrator uitvoeren.
  • Als je naar een beheerderswachtwoord of om een bevestiging wordt gevraagd, typ dan het wachtwoord of klik op Toestaan.
  • Open dan via Bestand, Openen de HOST file, breng de gewenste wijzigingen aan en kies Opslaan in het menu Bewerken.

Wanneer je het bestand geopend hebt zie je ongeveer dit:

Je kan daar zelf een nieuwe regel aan toevoegen. Wanneer je bijvoorbeeld door krijgt van ons dat het nieuwe IP adres 185.103.173.2 moet zijn, voor de website: test.nieuwedomeinnaam.nl dan voeg je dit toe aan de lijst:

185.103.173.2         test.nieuwedomeinnaam.nl

Let op: Voeg niet het # toe voor de regel, want dan wordt de regels genegeerd. Dit is wel handig als je wilt switchen tussen de huidige en nieuwe website.

Apple

Op een Apple computer kunt je een Widget installeren om je hostfile te beheren. U kunt de HostsWidget hier downloaden

Als je de HostsWidget hebt geinstalleerd, kun je makkelijk in het overzicht een wijziging toevoegen.

In de eerste kolom plaatst je de URL. In de tweede kolom plaats je het IP adres welke je ontvangen hebt van je provider.
Vergeet niet daarna op ‘Activate changes’ te drukken, anders worden de wijzigingen niet opgeslagen.

Na de aanpassing

Host file aangepast? Sluit alle browser vensters af anders zal je browser de wijziging niet opmerken en nog steeds de oude website laten zien.

Bij het herstarten van je browser zou je de nieuwe locatie moeten zien als je naar de URL surft. Is dat niet zo? Ververs dan de pagina via F5 of in de adresbalk.

Vergeet niet om wanneer je klaar bent met testen de locatie te verwijderen of een # te plaatsen voor de regel? Zo zorg je ervoor dat je de live versie blijft zien als je niet aan het testen bent.