3 van de 10 nieuwe webwinkels in Nederland is kansloos online doordat ze de verkeerde domeinnaam kiezen. Een goed voorbereide domeincheck kan hier enorm bij helpen.
Ik hoef je dus niet meer te vertellen dat het registreren van de juiste domeinnaam grote invloed heeft op je online succes. Je online bekendheid en resultaten in zoekmachines hangen namelijk nauw samen met de keuze van je domeinnaam.
Is een snelle domeincheck en registratie dan wel een slimme zet zou je denken? Of toch niet? Wanneer je een leuk idee hebt zeker! Maar voor dé belangrijkste domeinnaam voor je website of webwinkel is dit een ander verhaal..
Daarom presenteer ik hierbij de officiële domeincheck 101! Alle must-do tips voordat je een belangrijke domeinnaam registreert.
Zodat we van 3 naar 0 bij voorbaat kansloze ondernemers kunnen…
Tip 1: Maak het makkelijk voor bezoekers
Als internetgebruikers ergens een hekel aan hebben dan is het moeilijke dingen die lang duren. Het lijkt logisch, maar een onhandige of te lange domeinnaam doet het standaard minder goed dan een korte en generieke domeinnaam.
Kijk bijvoorbeeld naar de grote jongens in Nederland…
Bol.com
Marktplaats.nl
Beslist.nl
Coolblue.nl
etc.
Allemaal domeinnamen van maximaal 2 lettergrepen die kort genoeg zijn om te onthouden en snel ingetypt kunnen worden in je internetbrowser.
Dat er ook extreem slechte en lange voorbeelden zijn van domeinnamen zie je hieronder. Dit is dus zeker niet de bedoeling…
Nou wil het natuurlijk niet zeggen dat je succes gaat hebben omdat je een korte domeinnaam hebt gekozen. Bovenstaande bedrijven hebben allemaal een slim concept opgezet en succesvol uitgewerkt. Maar een korte, makkelijke en herkenbare domeinnaam speelt een belangrijke rol!
Maak het dus makkelijk voor je bezoekers en kies een korte domeinnaam die goed te onthouden is
Tip 2: Hou het relevant voor je bedrijf
Een domeinnaam is het visitekaartje van je website, en je website is het visitekaartje van je bedrijf.
Op je visitekaartje staat zoals je weet alle relevante informatie voor potentiële of huidige klanten zodat ze snel en makkelijk met de juiste persoon contact op kunnen nemen. Simpel maar essentieel aangezien een verkeerd e-mailadres of telefoonnummer funest kan zijn.
Je domeinnaam is niet anders. Deze vertegenwoordigt je bedrijf online en moet dus relevant zijn voor het product of de dienst de je aanbiedt. Hoe relevanter hoe beter!
Verkoop je campingstoelen dan is campingstoelen.nl een extreem relevante domeinnaam. Verkoop je naast campingstoelen ook tenten en gasflessen dan is campingartikelen.nl bijvoorbeeld weer relevanter.
Zoek bij het domeinnaam controleren altijd naar de meest relevante term voor de diensten die je aanbiedt.
Maar ik heb toch een merk…? Fout!
Het registreren van een merk domeinnaam is sowieso slim, maar voegt minder toe aan je resultaten als online ondernemer. Als verse online ondernemer ben je nog niet bekend bij je doelgroep en heb je juist een domeinnaam nodig die relevant is voor potentiële klanten. Een merknaam doet dit niet en is dus minder relevant.
Heb je al wel offline bekendheid? Dan is het een ander verhaal en kan je er wel voor je merknaam kiezen als domeinnaam.
Kies een relevante domeinnaam uit de domeincheck die de producten of diensten die je aanbiedt vertegenwoordigt online. Registreer daarnaast ook je merknaam.
Tip 3: Optimaliseer voor Google
Google is je vriend en je vijand…Keep your friends close, but your enemies closer.
Het grootste gedeelte van de traffic naar je website komt vanuit Google daarom is Google je beste vriend. Sta je hoog in de rankings met relevante zoekwoorden dan krijg je meer bezoekers, verkoop je meer en is je website/webwinkel een groter succes.
Behandel Google dan ook als je beste vriend… dat begint met een fijne domeinnaam.
Google neemt de domeinnaam als één van de belangrijkste factoren mee in haar algoritme om de ranking voor een zoekwoord te bepalen.
De resultaten voor relevante zoekwoorden hangen dus voor een groot gedeelte af van de domeinnaam (samen met vele andere factoren).
Hieronder een voorbeeld van de top 3 resultaten van kabel iphone. Je ziet de invloed van de domeinnaam sterk terug in de resultaten.
Sta je ineens lager in Google dan vormt je domeinnaam een goed basis om je rankings te verbeteren en hoger in de rankings te komen.
Voordat je een domeincheck gaat doen is het dan ook slim om eerst een duidelijk beeld te krijgen van de belangrijkste zoekwoorden waar je op wilt gaan scoren. Let daarbij op de concurrentie en het aantal zoekopdrachten per maand. Je kan deze gegevens terugvinden via de Google Keyword Planner.
Tip 4: Kies de juiste domeinextensie
Als je een aantal opties hebt geselecteerd voor de domeincheck is het slim om nog even naar de domeinextensie te kijken. Wil je een .nl, .com of misschien wel heel iets anders?
Het kiezen van de juiste domeinextensie kan op basis van de volgende categorieën:
- Locatie/afzetmarkt
- Soort organisatie
- Soort product of dienst
Locatie/afzetmarkt
De meeste domeinextensies die momenteel gebruikt worden zijn afkomstig van landen. De keuze voor een .NL is een logische keuze als jouw bedrijf zich focust op een Nederlandse afzetmarkt. Bij bijvoorbeeld Europa kan je voor een .EU gaan. Ben je een heel lokaal bedrijf dan kan een Friese (.FRL) of Amsterdamse (.AMSTERDAM) ook een modern alternatief zijn.
Soort organisatie
Wanneer jouw website een specifieke organisatievorm heeft kan je kiezen voor een domeinextensie met een type organisatie. Dat wordt met name gedaan door non-profit organisaties (.ORG), grotere organisaties met meerdere bedrijven (.NET) of bedrijven puur gericht op informatieverstrekking (.INFO). Daarnaast is de company extensie (.COM) de meeste bekende extensie die voor een corporate bedrijf (maar ook als wereldwijde afzetmarkt) gebruikt kan worden.
Soort product of dienst
Sinds niet al te lange tijd zijn er veel nieuwe domeinextensies uitgebracht die een generiek product, dienst of gevoel aangeven. Deze worden nog weinig gebruik, maar de verwachting is dat dit snel meer zal worden. Biedt je een heel specifieke dienst of product aan en ben je graag een pionier, dan is dit iets voor jou! Lees hier meer over nieuwe generieke domeinnamen.
Heb je een goed beeld van je diensten, de mogelijkheden in Google en je bezoekers dan kan je gaan starten met de domeincheck.
In het overzicht vind je alle beschikbare domeinextensies in een lange lijst.
Doe de domeincheck & maak je keuze
Wanneer je een domeincheck gaat doen zal je zien dat veel van de soort domeinnamen die je wilt registreren al geregistreerd zijn door iemand anders. Kijk daarbij naar een alternatieve extensie of wellicht een iets minder goede domeinnaam.
Kan je echt niets krijgen wat goed is? Dan is dat natuurlijk balen…wat kan je daar aan doen? Helaas niet veel, maar er zijn wel alternatieven.
Er zijn 2 opties om die perfecte domeinnaam toch te verkrijgen:
1. De domeinnaam kopen mits deze te koop staat
Veel goed bruikbare domeinnamen staan te koop. De domeinnamen business is groot en er is dus veel aanbod.
Is de domeinnaam in de domeincheck dus niet meer beschikbaar kijk dan eens op de site om te zien of deze te koop wordt aangeboden.
Afhankelijk van de lengte en woorden in de domeinnaam koop je een domeinnaam voor tussen de € 100 en € 10.000.
Het aankopen van een domeinnaam is geen slecht idee als deze aan bovenstaande tips voldoet. Dit kost misschien wel wat maar het scheelt je heel veel tijd, online resultaat en kosten in vergelijking met een veel mindere domeinnaam.
2. Op een vrijkomende domeinnaam bieden
Een alternatieve manier van het vinden van een goede domeinnaam is om te bieden op een domeinnaam die binnenkort vrijkomt in een zogenaamde domeinnaam veiling.
Goede domeinnamen die vrijkomen worden dan supersnel voor jou geregistreerd door een externe partij. Er zijn meerdere aanbieders in Nederland die dit aanbieden. Wil je meer weten bekijk dan eens domeintijger.nl.
Conclusie
Wil jij optimaal gebruikmaken van de domeincheck? Zorg er dan voor dat je domeinnaam kort, makkelijk en herkenbaar is voor je potentiële klanten en daarnaast een helder beeld geeft van de belangrijkste producten of diensten die je aanbiedt.
Doe een onderzoek naar de beste zoekwoorden en verwerk die in je domeinnaam zodat je extreem relevant wordt in Google voor de zoekwoorden waar jij op gevonden wilt worden.
Kies daarna de beste domeinextensie door in de domeincheck de mogelijkheden te bekijken. Zijn die niet beschikbaar, probeer dan een domeinnaam te kopen.