Sinds een tijdje bieden we het aan: SSD hosting. Maar wat maakt deze vorm van hosting nou beter of anders dan de gangbare HDD hosting die we aanbieden?
In dit artikel vertel ik je hoe hosting op een SSD server werkt en waarin het anders is dan niet-SSD hosting.
Mechanische elementen
Mechanica, wat is het mooi dat dit ooit uitgevonden is. Robuust. Sterk. Logisch.
Een “normale” server is mechanisch gebouwd en bestaat uit harde schijven met ronddraaiende platters die zorgen voor de data doorvoer van en naar jouw website.
Je kan daar dus data opslaan die later weer uitgelezen wordt door andere servers en zo bij de bezoeker op je website terechtkomen. En dat allemaal binnen enkele (tienden van) seconden.
Door het mechanisme met draaiende onderdelen is er wel een maximum toeren dat gemaakt kan worden met een harde schijf. Dat ligt ongeveer bij 15.000 toeren per minuut.
In het niets…
SSD hosting draait op een server met een zogenaamd Solid State Drive (SSD) systeem, wat betekent dat er geen draaiende onderdelen gebruikt worden om data op een mechanische manier op te slaan.
Met een Flash geheugen (net als bijv. USB) worden bestanden dus zonder tussenkomst van mechaniek “in het niets” opgeslagen wat zorgt voor een enorme winst qua snelheid en energieverbruik.
Ook de “first byte” (de connectiesnelheid van het eerste contact) is een stuk sneller bij SSD hosting. Dit is één van de belangrijkste voordelen van de mechaniekloze opslag.
Daarnaast is de gemiddelde leessnelheid 520 MB/s tegenover 160 MB/s bij een HDD server.
Wat heeft dit voor effect op mijn website?
Nu je een beter beeld hebt van de interne werking van de verschillende servers, vraag je je waarschijnlijk af:
What’s in it for me..? Wat schiet ik hier mee op..?
Nou…over het algemeen dus gewoon veel snelheid en performance: kortom zeer snelle hosting!
Simpelweg is een SSD server veel sneller qua connectie, lezen van data en schrijven van data waardoor je website letterlijk sneller gaat laden in je internetbrowser.
De technologie van SSD hosting kost meer geld en dus is de hosting meestal kostbaarder. Domeinwinkel biedt hier echter een constructie in aan met gelijke prijzen.
OK… leuk hoor dat mijn website sneller laadt, maar wat schiet ik daar nou ECHT mee op?
Het versnellen van jouw website of webshop met SSD hosting kan je het volgende opleveren:
- Een betere online ervaring voor klanten/bezoekers doordat ze sneller kunnen vinden waar ze naar zoeken.
- Potentieel hogere posities in Google aangezien de snelheid van je website mee wordt gewogen in de beoordeling van websites door Google.
- Een hogere conversie op productverkoop (5% per seconde laadtijd) en dus meer omzet voor je webwinkel
- Sneller beheren en doorvoeren van aanpassingen op je website
Bekijk voor een vergelijking in resultaten tussen SSD hosting en HDD hosting ons artikel over SSD performance.
Moet ik SSD hosting voor mijn website gebruiken?
Dat hangt af van jouw website. Het zal altijd sneller zijn dan standaard webhosting, maar uiteindelijk is het een keuze tussen webruimte en snelheid die je moet maken.
Mocht je een website op WordPress draaien, dan is het aan te bevelen om voor een extra snelheidsboost eens te kijken naar onze speciale WordPress SSD hosting. Dit is SSD hosting die geoptimaliseerd is voor WordPress zodat je dubbel voordeel hebt. Enerzijds maak je gebruik van supersnelle SSD hosting en tegelijkertijd is de hosting op deze server ook nog eens optimaal afgestemd op WordPress waardoor je extra snelheidswinst behaalt! Ultieme snelheid voor jouw WordPress dus!
Advies hierover vind je in ons artikel “SSD hosting; populaire term of echt toegevoegde waarde?”