Je hebt net met veel pijn en moeite een mooie website opgezet. Alles ziet er piekfijn uit en staat online, de wereld ligt aan je voeten!
Nu wachten tot de bezoekers in grote getale binnen gaan stromen, toch?
Helaas! Bezoekers komen namelijk niet vanzelf op je website.
Het succes van je website hangt namelijk erg af van de vindbaarheid van jouw website in Google en andere zoekmachines. Hoe mooi en uniek je website ook is, als deze niet vindbaar is zal je geen bezoekers trekken en heb je het alleen voor jezelf gedaan.
Maar hoe zorg je ervoor dat je hoger in Google komt? Met de onderstaande 7 stappen kan je veel online resultaat behalen.
Hoe werkt Google?
Tot nu toe weet helaas niemand exact hoe Google werkt, maar Google heeft zelf wel veel informatie gegeven over hoe ze websites beoordelen en ranken.
Google analyseert jouw website op 200+ punten waar ze de uiteindelijke ranking op bepalen. Het doel daarbij is om zo relevant mogelijke resultaten aan bezoekers te tonen voor het zoekwoord waar op gezocht wordt.
Dat brengt ons direct bij de eerste tip.
Tip 1 : Analyseer zoekwoorden
Hoog scoren in Google is natuurlijk veel te algemeen aangezien er miljarden verschillende Google’s zijn. Elk zoekwoord dat je intypt in Google heeft namelijk zijn eigen resultaten.
Het eerste wat je nodig hebt om hoog in Google te komen is ONLINE FOCUS!
Focus inderdaad. Want je kan niet voor alle zoekwoorden hoog scoren in Google. Je zal dus eerst een aantal zoekwoorden moeten kiezen waar jij hoog voor wilt scoren.
Hoe kies ik de juist zoekwoorden?
- Wat voor producten/diensten/informatie biedt je aan op je website?
- Waar zoeken je potentiële bezoekers op?
- Wat is de concurrentie op een zoekwoord?
Als de 3 bovenstaande punten optimaal beantwoord worden kan je makkelijk een online focus en strategie creëren.
Klinkt logisch..? Een voorbeeld:
Peter heeft een webwinkel waar hij Italiaanse wijnen verkoop binnen Nederland vanuit Gouda.
Wat voor soort zoekwoorden zou Peter nou kunnen gebruiken om hoger te gaan scoren in Google?
Zaken die direct opvallen zijn de volgende:
- Hij verkoopt alleen Italiaanse wijnen
- Hij verkoopt online
- Hij verkoopt binnen NL vanuit Gouda
Ga je dan verder kijken naar de zoektermen die potentiële bezoekers gaan gebruiken kan je uitkomen op de volgende zoektermen:
- Italiaanse wijn kopen
- Italiaanse wijn online kopen
- Wijn kopen Gouda
- Wijnhandel Italiaanse wijn
- Fles wijn kopen online
- Lekkere wijn Italië online
Dit soort zoekwoordcombinaties zijn waardevol voor de business van Peter. Nou zijn dit redelijk algemene termen, waardoor de kans groot is dat er veel meer wijnboeren zijn die hier op gevonden willen worden.
De volgende stap is dus om te kijken hoeveel concurrentie er is voor bepaalde zoekwoorden en het aantal zoekwoordcombinaties verder uit te breiden.
Zoekwoordcombinaties uitbreiden
Het is belangrijk om een groot aantal zoekwoorden te testen op concurrentie en daarbij de meest relevante zoekwoorden met het grootste potentieel te kiezen voor je online focus strategie.
Hoe breidt je het aantal zoekwoorden uit?
- Via Google zoeksuggesties
Wanneer je een zoekterm intypt in Google geeft Google je direct suggesties om je het zoeken makkelijker te maken. Voer eens wat termen in bij Google en sla relevante suggesties van Google op zodat je de waarde van deze zoekwoordcombinaties in een later stadium kan testen. Probeer veel uiteenlopende termen in te voeren zodat je een breed scala aan zoekwoorden krijgt.
- Via de Adwords Keywordplanner
Adwords is het systeem van Google waarmee je advertenties kan plaatsen voor geld. Hoewel dit artikel daar niet over gaat heeft Adwords wel een hele handige tool om zoekwoordanalyse te doen. Je kan gratis een account aanmaken in Adwords en van de tool gebruikmaken.
Kies na het aanmaken van een account de Keywordplanner en selecteer
“Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie.”
Voer daar een grote lijst van je al gevonden zoekwoorden in en Google geeft je informatie over de zoekwoorden en relevante alternatieven.
Concurrentie bepalen
Je hebt als het goed is nu een uitgebreide lijst van zoekwoorden die passen bij jouw website aanbod en potentiële klanten.
Nu is het zaak om het zogenaamde “laaghangende fruit” te vinden. Dat zijn de zoekwoorden die perfect bij jouw product en doelgroep passen, waar veel mensen op zoeken en waarvan de concurrentie niet te hoog is. Dat zijn de zoekwoorden waarmee je hoog in Google kan komen.
Hoe bepaal ik de concurrentie van de zoekwoorden?
- Via de Adwords Keywordplanner
In de Adwords Keywordplanner kan je snel zien welke woorden een hoge concurrentiegehalte hebben. Dat zie je door de kopjes Gem. maandelijkse zoekopdrachten, Concurrentie & Voorgesteld bod.
Hiervoor gelden over het algemeen de volgende regels:
- Hoe meer zoekvolume per maand, des te meer concurrentie
- Hoe hoger het bod, hoe hoger de concurrentie
- Hoe specifieker het zoekwoord, hoe minder zoekvolume, hoe minder concurrentie
- Hoe specifieker het zoekwoord, des te groter de kans dat de bezoeker vindt wat hij zoekt en dus een aankoop doet
2. Via de Google zoekmachine
Door in Google te zoeken op het zoekwoord dat interessant is voor je zie je snel hoeveel concurrentie er op is. Bekijk daarbij of het zoekwoord dat je hebt ingetypt vaak terugkomt in de resultaten in Google.
Zie je de zoekwoorden bij veel resultaten terug in de domeinnaam, titel of tekst dan zijn dit waarschijnlijk geoptimaliseerde pagina’s voor dit zoekwoord en is de concurrentie dus behoorlijk hoog. Zie je alleen in de eerste 3 resultaten de zoekwoorden terug dan zal de concurrentie relatief laag zijn.
Laaghangend fruit
Het laaghangend fruit zijn de redelijk specifieke zoekwoorden waar behoorlijk wat zoekvolume op zit en niet te veel concurrentie. Dat zijn de woorden die je wilt gaan optimaliseren in je website.
Het zou best kunnen dat er in jouw markt weinig laaghangend fruit te vinden is. In dat geval zal je moeten gaan focussen op “long-tail” zoekwoorden.
Dit zijn zeer specifieke zoekwoorden die vaak uit 4+ woordcombinaties bestaan zoals bijvoorbeeld “Barolo Italiaanse wijnfles kopen online”. Daar zoeken relatief weinig mensen op waardoor de concurrentie vaak laag is.
Het voordeel is wel dat dit soort zoekwoorden dermate specifiek zijn dat de kans op een aankoop een stuk groter is. Kies je dus veel van dit soort woorden dan kan je alsnog veel bezoekers trekken en heb je een goede kans op verkoop van je producten.
Tip 2 : Creëer unieke content
Je weet nu waar je online focus ligt en voor welke zoekwoorden je hoog in Google wilt gaan komen.
Dat is een goede voorbereiding, maar nu is het tijd voor resultaat!
Vroeger kon je met slimme trucs Google om de tuin leiden en snel hele hoge posities behalen in Google. Momenteel is dat verleden tijd en is het beïnvloeden van Google erg moeilijk geworden. Slecht nieuws voor bedrijven in concurrerende markten, maar goed nieuws voor de bezoeker.
Het gaat namelijk steeds meer om kwaliteit! Om langdurig hoog te staan in Google is het creëren van unieke content dan ook essentieel!
Schrijven, schrijven, schrijven dus….of filmen, fotograferen, tekenen. Creatief en uniek zijn, daar gaat het in ieder geval om.
Jij bent je eigen bezoeker
Het allerbelangrijkste is om jezelf te kunnen verplaatsen in je bezoeker en juist díe informatie delen waar jouw potentiele bezoeker naar op zoek is.
Jezelf onderscheiden en toegevoegde waarde bieden is daarin heel belangrijk.
Schrijf dus artikelen over boeiende onderwerpen binnen je vakgebied. Hoe meer hoe beter, maar kwaliteit staat voorop.
Google smult van kwalitatieve content en zal je daar goed voor belonen!
Wat kost dat? Zul je waarschijnlijk denken….Nou, vooral tijd en creativi-tijd
Even concreet
Wat moet ik concreet doen om unieke content te creëren die Google leuk vind?
- Verzin leuke en inspirerende onderwerpen om een creatieve uiting over te creëren.
- Begin met het periodiek schrijven van blogartikelen
- Maak een contentplanning en hou je daar aan
- Zorg ervoor dat alles wat je publiceert te maken heeft met je gekozen zoekwoorden en laat deze duidelijk (maar zonder dat het spammy wordt) terugkomen in de titels en teksten van je uitingen.
Ben je zelf niet zo creatief of haat je het om te schrijven, tekenen etc. Huur dan iemand in die dat voor jou doet en met je meedenkt over leuke ideeën.
Tip 3 : Geef nooit op!
Sorry! Goede resultaten behalen in Google kost veel tijd. Maar als je ze eenmaal hebt ben je ook niet zo snel meer weg. Geef dan ook niet snel op!
Je gaat zeker tegen muren aanlopen en gefrustreerd raken over waarom jouw topartikel zo weinig gelezen wordt, maar dat is normaal en hoort bij het proces.
“Gestructureerd goede content creëren is de basis voor succes in Google”
Geef niet op en stop niet, de resultaten gaan komen! 76% van de bloggers stoppen te vroeg. Zet door en je zult er de vruchten van plukken.
Tip 4 : Vergroot je de invloed van je website
Een belangrijk onderdeel van hoger komen in Google is het zogenaamde “linkbuilding”.
Google hecht meer waarde aan bepaalde pagina’s als ze ziet dat jouw pagina genoemd wordt op veel andere plekken op het web.
Is een artikel van je gepubliceerd op nu.nl bijvoorbeeld en staat er een link naar een pagina op jouw website dan denkt Google dat jouw pagina populair is en positioneert ze jouw pagina hoger in de resultaten.
Zorg er dus voor dat er kwalitatieve websites naar jouw website linken door toegevoegde waarde te creëren voor belangrijke sites. Hoe relevanter de site is voor jouw product des te beter.
Bekijk welke sites hot zijn binnen jouw branche en probeer daar een link op te krijgen.
Mogelijkheden om ergens een link te krijgen zijn:
- Artikellink
- Sponsorlink
- Forumlink
- Gekochte link
Tip 5 : Promoot tot de dood
Oké, we gaan er nu vanuit dat je gestructureerd unieke content maakt voor de juiste zoekwoorden en deze af en toe ook op andere interessante websites geplaatst worden.
Is dat het..? De regel luidt dat je minimaal evenveel tijd moet besteden aan het promoten van je content als het creëren ervan. Hoe meer je het promoot, hoe meer mensen het lezen, delen etc.
Promoot dus alle content die je maakt via verschillende media. Vooral social media is daar erg geschikt voor afhankelijk van wat je aanbiedt.
Je kan je content onder andere op de volgende manieren promoten:
- Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest etc.
- Nieuwsbrieven
- Forums en nieuwsgroepen
- Tijdschriften en andere offline media
Tip 6 : Optimaliseer de ervaring op je website
Ga je liever naar een winkel die er netjes, modern en uniek uitziet? Of een oudere zaak waar je struikelt over de dozen en het stinkt naar nat karton.
Inderdaad. Online is dat niet anders.
Bezoekers verwachten een duidelijke website die er verzorgd uitziet.
Het zou zonde zijn als je al die moeite gedaan hebt om bezoekers naar je website te laten komen en ze het er uiteindelijk helemaal niet leuk vinden.
Gemak staat daarbij voorop!!
Maar hoe zorg ik er dan voor dat mijn website gemakkelijk is voor bezoekers?
- Zorg voor een duidelijke structuur en navigatie
- Zorg ervoor dat je website beschikbaar is voor verschillende apparaten (responsive)
- Let goed op leesbaarheid van tekst en gebruik veel beeldmateriaal
- Maak gebruik van buttons en zet aan tot actie waar nodig
Tip 7 : Zorg voor een technische stabiele basis
Google houdt van snelle en schone websites.
De achterliggende techniek van je website speelt daarin een grote rol. Overleg met je webbouwer wat de beste methodes zijn om de website zo schoon en simpel mogelijk te houden voor Google.
Daarnaast vormt stabiele en snelle hosting een belangrijke basis voor de performance van je website in Google.
Domeinwinkel biedt hierin snelle SSD hosting waardoor je website altijd snel geladen wordt en de online klantervaring goed blijft.
Conclusie
Er zijn geen trucjes meer om Google om de tuin te leiden, maar alleen maar tools om beter op Google in te spelen.
Dit doe je door snel een duidelijke online focus te creëren met een gefundeerd zoekwoordonderzoek dat omgevormd wordt in een gestructureerde contentplanning. Je maakt unieke content die kijkt naar de vraag van je klanten en daar op inspeelt.
Daarnaast promoot je al je werk online via verschillende kanalen zodat je steeds meer mensen gaat bereiken.
Door de groeiende populariteit van je website krijg je steeds meer bezoekers die genieten van je overzichtelijke website. Google gaat je steeds meer waarderen en je website groeit snel qua potentieel door betere rankings.
Google loves you en je bezoekers ook!
Wat doe jij momenteel om je rankings in Google te verbeteren? Laat het ons weten bij de reacties hieronder!