Altijd maar weer zoeken naar alternatieven om jouw webshop gebruiksvriendelijk, beter vindbaar en mooier te maken…pff. Het is niet makkelijk om online ondernemer te zijn!

Maar wat als ik je vertel dat jouw webshop bewezen tot 5 keer sneller kan zijn dan dat hij momenteel is? Je daardoor bezoekers langer op je website houdt, meer omzet genereert en hogere posities behaalt in Google…Geloof je me dan?

Waarschijnlijk niet…maar daar zijn de statistieken voor.

SSD hosting vs. HDD hosting

Bij Domeinwinkel hebben we een kleine test uitgevoerd om op het gebied van hosting de toegevoegde waarde van SSD hosting te testen ten opzichte van HDD hosting…Nu zal je denken, WHUTT?

ssd_vs_hdd-8177173

Hierbij dan even de saaie (maar belangrijke) informatie over het verschil tussen SSD en HDD webhosting.

SSD hosting: Staat voor Solid State Drive wat betekent dat er geen vaste bewegende elementen gebruikt worden in de server. Via een zogenaamd Flash geheugen zou data sneller geladen kunnen worden.

HDD hosting: Staat voor Hard Disk Drive beter bekend als de oerdegelijke harde schijf. De draaiende onderdelen in de server zorgen voor opslag via het elektromechanische systeem. Deze toepassing wordt momenteel nog in de meeste servers en computers gebruikt.

Genoeg met de saaie technische info!.. Je wilt natuurlijk weten hoe wij dit getest hebben.

de Grote webhosting snelheidstest

Test 1. – Een WordPress website

We hebben op 2 verschillende servers een WordPress installatie gedaan en daar een standaard website op gezet, zodat de performance van beide servers goed getest kan worden.

Over het algemeen kan er weinig verwacht worden van verschillen tussen lege WordPress websites aangezien de voordelen van de technische performance op een SSD server met name interessant is voor zwaardere applicaties zoals webshops.

Maar eigenwijs als we zijn…willen we ook deze test doen! een snelle standaard website is namelijk ook geen overbodige luxe voor bijvoorbeeld een mooie portfolio site.

wordpress-hosting-2306224

Na beide identieke websites 10 keer geladen te hebben is de gemiddelde laadtijd gemeten voor beide website. Hierbij de uitkomsten:

   –  SSD hosting: 338 ms
   –  HDD hosting: 606 ms 

Uit deze resultaten kunnen we concluderen dat ook voor standaard websites SSD hosting een behoorlijke snelheidsverschil veroorzaakt. De website laad gemiddeld dubbel zo snel!

Leuk hoor jongens….maar wat heb ik daar aan? Niks eigenlijk. Een laadtijd van 606ms is namelijk nog steeds erg snel en veel bezoekers zullen bij een extreem simpele website als deze geen verschil merken.

Next…!

Test 2. – Een Magento webshop

Hetzelfde maar dan voor een webshop. We hebben Magento geïnstalleerd op SSD hosting en op een HDD server en getest wat het verschil is in laadtijd.

Dit zou meer effect moeten hebben dan een standaard WordPress website doordat Magento een zwaar systeem is met veel standaard webwinkel toepassingen.

Snelle server performance kan daarbij veel toegevoegde waarde bieden. 

magento-hosting-9052684

We zetten dezelfde test op waarbij we beide websites 10 keer laden en kijken wat het gemiddeld doet qua laadtijd. The results:

   –  SSD hosting: 655ms
   –  HDD hosting: 3,55sec

Hier laat de SSD server zijn power zien. De SSD hosting is maar liefst 5,4 keer zo snel als de standaard HDD hosting. En dat met een demo website van Magento!

Meer omzet met een snellere website

Uit case studies van meerdere online onderzoeksbureaus blijkt dat bij elke seconde snellere laadtijd van een website 1 tot 2% meer conversie gerealiseerd wordt. Dat lijkt weinig, maar is dat niet.

Stel je hebt een kleine tot middelgrote webwinkel en je verkoopt jaarlijks voor € 20.000 aan producten. Als je dat jaarlijks kan verhogen met een paar duizend euro door je website met 1 seconde te versnellen dan is dat de extra investering zeker waard.

Laat staan wat dit doet voor hele grote webshops als Bol.com of Amazon.com. Deze webwinkels kunnen miljoenen verdienen op jaarbasis door hun website met 1 seconde te versnellen.

Verbeter de klantervaring van je webwinkel

Bij websurfen geldt de algemene “3 seconden regel”… en NEE we bedoelen niet de tijd waarbinnen je eten van de grond kan oprapen en alsnog kan opeten zonder dat er bacteriën op komen (wat natuurlijk sowieso onzin is). Even wat cijfers:

  • 40% van de bezoekers van een pagina haken af als deze pagina langer dan 3 seconden aan het laden is. Bij hele bekende webshops is dit minder.
  • 47% van website bezoekers verwachten een laadtijd van binnen de 2 seconden.
  • 52% van bezoekers van een webwinkel zeggen dat een snelle laadtijd van de website voor een groot gedeelte hun loyaliteit aan een website bepaald.
  • 88% van de bezoekers met een slechte website ervaring zal zeer waarschijnlijk niet terugkeren als bezoeker.

Geloof je het? Ik niet toen ik dit voor het eerst zag. Dit betekent dus dat je met een langzame website al heel veel potentiele klanten kwijtraakt ongeacht je (waarschijnlijk fantastische) aanbod!

Conclusie

Uit ons onderzoek blijkt dat je met SSD hosting meer dan 5x zo veel performance kan bereiken voor je webshop dan met standaard HDD. Daarmee is SSD hosting een absolute must-have voor online ondernemers die een webwinkel runnen!

De demo website van Magento uit het voorbeeld zorgt al voor een gemiddelde laadtijd verbetering van bijna 3 seconden.  Een berekening: 

Men neemt een standaard webshop met een standaard omzet, een standaard laadtijd en een standaard conversiepercentage.

Omzet: € 10.000 per jaar (op basis van gegevens van emerce.nl)
Laadtijd: 5 seconden (in de meeste onderzoeken nog iets hoger)
Conversie: 1,5%

De potentiele laadtijd winst met SSD is 3 tot 4 seconden. Ervan uitgaande dat je gemiddeld 1,5% conversieverhoging hebt per seconde zal je conversie en omzet enorm groeien.

Bij een gemiddelde Nederlandse webshop (met veel website toepassingen) kan je met een simpele switch naar SSD hosting je omzet verdriedubbelen.

Meer winst en een betere klantbeleving…Need I say more?