Spannend! Je gaat zelf een website maken en bent je aan het oriënteren op welke website software je het beste kan gebruiken om je website mee op te gaan bouwen.

Wij hebben de afgelopen tijd al meerdere artikelen geschreven over welke verschillende software pakketten er zijn voor het maken van een website.

Daarbij keken we naar de soort CMS’en en manier van werken met deze programma’s om websites mee te maken.  Zeker handig als je een hele brede keuze wilt maken, maaar…

Eigenlijk is er maar één beste keuze voor 90% van de mensen die een eigen website willen maken, namelijk: 

wordpress-logo-1949161

Veruit de beste software voor websites 

Een aantal jaren geleden had je nog wat meer goede alternatieven zoals Joomla of Drupal, maar momenteel kan je WordPress eigenlijk niet meer los zien van een serieuze entrepreneur die een mooie website wilt bouwen. 

WordPress is het verleden, het heden en de toekomst en biedt naast een relatief hoge gebruiksvriendelijkheid veel uitgebreide opties om echt zelf een professionele website te kunnen maken zonder dat je daar veel technische kennis voor nodig hebt

Zoek je dus de beste software voor het maken van een website? STOP dan meteen want die heb je hierbij gevonden! 

Waarom heeft WordPress dé software om een website mee te maken? 9 voordelen. 

  1. Met WordPress kan je bijna elke website maken die je maar wilt. Blogs, bedrijfssites, webshops en portfolio sites. Alles kan.
  2. Je hebt geen technische kennis nodig om met WordPress te kunnen werken. Een beetje verdieping in het systeem is wel handig om met je website te kunnen starten.
  3. Er zijn wereldwijd al miljoenen WordPress sites gemaakt, dus er is veel kennis aanwezig over WordPress online.
  4. Er zijn veel kant en klare WordPress thema’s beschikbaar die je aan kan passen naar je eigen voorkeur, je hoeft dus geen webdesigner te zijn.
  5. De WordPress community is enorm, dus over elk onderwerp kan je hulp vinden online zodat je altijd verder kan met het maken van je website.
  6. WordPress is extreem flexibel en schaalbaar waardoor je makkelijk tools aan je website toe kan voegen zodra deze beschikbaar worden.
  7. WordPress is open-source website software wat betekent dat iedereen er plugins of thema’s voor mag/kan maken. Dit vergroot de aantal mogelijkheden en de kwaliteit.
  8. Het gebruik van WordPress is volledig gratis
  9. Bij WordPress wordt periodiek een algemene update gedaan in de software voor websites. Je hebt dus altijd een up-to-date systeem dat constant verbeterd wordt. 

Een kijkje in de keuken van WordPress 

Wat kan je verwachten van software voor het maken van een website? Hier een kijkje in de keuken van WordPress. 

wordpress-admin-panel-7521507

Het CMS (het gedeelte waar je de achterkant van jouw website kan beheren) van WordPress geeft je inzicht in de opties die je hebt bij het maken en onderhouden van je website. 

Je kan zelf makkelijk pagina’s aanmaken, media toevoegen, links toevoegen, widgets & thema’s toewijzen, plugins aan-uitzetten, menu’s beheren enz. Het systeem is dus erg uitgebreid. 

wordpress-twenty-sixteen-2931027

Standaard wordt het twentysixteen thema (zie hierboven) voor je ingesteld op je website zodat je direct aan de slag kan mocht je een blog willen maken. 

Zelf een website maken met software van WordPress 

Mooi hè! als je gratis software kan gebruiken voor het bouwen van je website, terwijl je toch zelf een unieke website kan maken. 

Ga je aan de slag met WordPress, dan zijn er nog wel een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Belangrijke zaken die jouw leven bij het maken van een website een stuk makkelijker maken. 

WordPress installeren

Het zelf installeren van WordPress kan een gruwel van een activiteit zijn, maar gelukkig bieden veel hostingproviders een gratis wordpress installatie aan waardoor WordPress direct op jouw website geïnstalleerd wordt.

Ik geen je één simpele tip: DOEN! 

Bij sommige hostingproviders heb je ook de optie om zelf makkelijk WordPress te installeren met behulp van Installatron. 

Bekijk daarvoor onze handige stap voor stap WordPress installatie handleiding. 

Een thema voor je website

Een thema (ook wel template genoemd) vormt de basis voor het uiterlijk en de functionaliteit van je website.

Erg belangrijk dus!

Standaard wordt het twentysixteen thema van WordPress gebruikt, maar je kan erg simpel een ander thema installeren in het CMS van je website.

Zo kies je zelf hoe je website eruit ziet en welke functies er standaard inzitten. 

Online worden er veel thema’s te koop aangeboden die je voor een paar tientjes kan kopen. Veel mooie WordPress thema’s vind je bijvoorbeeld op Themeforest.

Daarnaast kan je de website makkelijk uitbreiden met extra plugins. 

De beste WordPress plugins

WordPress is zoals gezegd open-source software voor het maken van websites. Dat betekent dat iedereen mee kan werken aan tools die interessant zijn voor het gebruik op je website. 

De code is namelijk volledig openbaar… 

Veel ontwikkelaars hebben daardoor verschillende tools gemaakt (meestal gratis) die je kan gebruiken bij het maken van een website met WordPress. 

plugins-wordpress-8695899

Deze tools heten plugins en kan je zelf vinden, installeren en updaten in de software voor je website. 

Zo voeg je precies toe wat jij in je website wilt hebben. Van extra beveiliging, formulieren en fotogalerijen tot snelheid optimalisatie en social media buttons. Alles vind je hier terug. 

Wil je weten welke plugins nu populair zijn? Bekijk dan onze handleiding met handige WordPress tools in 2016. 

Dit heb je ook nog nodig als je zelf een website wilt maken 

Met alleen WordPress ben je er niet aangezien je jouw website waarschijnlijk online wil gaan zetten ergens. 

Wat heb je anders aan een website die door niemand te bezoeken is… 

Naast de software om een website te maken heb je dus ook nog een domeinnaam en webhosting nodig. 

Het kiezen van een domeinnaam

Een domeinnaam zorgt ervoor dat je eigen gemaakte website makkelijk gevonden kan worden door anderen. Daarbij kan je met veel zaken rekening houden, maar daar hebben we gelukkig een apart artikel aan gewijd. 

Daar leggen we duidelijk in uit hoe je de ideale domeinnaam kiest. Onze handige domeinnaam check vertelt eenvoudig of jouw gewenste domein nog beschikbaar is.

Het kiezen van hosting

Elke website heeft ook webhosting nodig om de inhoud van je website te kunnen linken aan je domeinnaam. Bij voorkeur kies je voor optimale WordPress hosting zodat je zeker weet dat de server en achterliggende architectuur optimaal afgestemd is op jouw WordPress. 

In de hostingomgeving plaats je de website met WordPress software zodat deze vindbaar is op je domeinnaam en in de zoekmachines. 

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van hosting voor WordPress?

  1. Wordt WordPress gratis voor je geïnstalleerd?
  2. Is de hosting technisch geoptimaliseerd voor WordPress?
  3. De prijs van het hostingpakket
  4. De ruimte binnen het hostingpakket
  5. De snelheid van de server waar de hosting op staat
  6. De beschikbaarheid van ondersteuning bij WordPress 

De ideale situatie voor het hosten van een website gemaakt met WordPress is een pakket met voldoende ruimte (1 GB+) een scherpe prijs (minder dan €10 p/m), een snelle geoptimaliseerde SSD server en beschikbaarheid van WordPress ondersteuning. 

Check deze zaken goed voordat je een hostingpakket kiest aangezien de meest hostingproviders één of meerdere van de 5 opties niet aanbieden. 

Wil je liever weinig betalen? Dat kan natuurlijk ook! 

Je zal dan wel genoegen moeten nemen met een pakket dat niet voor WordPress geoptimaliseerd is en inboeten in de server snelheid en WordPress ondersteuning.

Dat hoeft niet per sé slecht te zijn aangezien je ook veel informatie kan vinden bij de zeer uitgebreide WordPress community en je website wellicht de optimale snelheid niet nodig heeft omdat het van weinig toepassing gebruikmaakt.

Wil je meer info over de ideale hosting voor jouw website? Bekijk dan ons WordPress hosting aanbod. 

Makkelijk je eigen website optimaliseren 

Heb je de WordPress software voor je website onder controle en heb je inmiddels een gelikte website online staan dan kan je gaan optimaliseren voor bezoekers en zoekmachines.

Technisch optimaliseren van je website

Het technisch optimaliseren van je WordPress website komt simpelweg neer op één belangrijk onderdeel, namelijk:  

De snelheid van je website heeft grote invloed op de positie van je website in zoekmachines en is daarom het eerste wat je kan optimaliseren. 

Wil je een website optimaliseren voor zoekmachines? Bekijk dan hoe  je jouw WordPress website sneller maakt. 

Tekstueel optimaliseren van je website

De inhoud van je website is en blijft het belangrijkste onderdeel van de beoordeling door zoekmachines. 

De inhoud van je website moet dus aansluiten bij de vragen die je doelgroep stelt, zodat je goed in kan spelen op de wensen van je bezoekers. 

Hoe doe je dat? Nou. 

Dat doe je via dit stappenplan voor hogere posities in Google

Alternatieve software voor het maken van websites 

Pfff dat was een lang verhaal…maar toch kan ik me voorstellen dat je nog veel meer vragen hebt over het vinden van de beste software voor het maken van een website. 

Of ben je niet overtuigd van WordPress…

Of ben je op zoek naar extreem makkelijke website bouwen software…

Of wil je gewoon nog geen eigen website maken… 

Dan zijn er nog een paar andere interessante programma’s voor het maken van een website:

  1. Weebly
    Weebly is makkelijke “drag & drop” software voor websites waarmee je in een handomdraai een website online zet. Het gaat hier wel om een “hosted” oplossing waarbij je dus niet zelf de code van je website kan hosten. Je kan deze wel aanpassen via de editor.
  2. Wix
    Bij Wix kan je heel veel verschillende mooie thema’s kiezen en daar makkelijk je eigen website op maken. Wix is daarom erg populair. Wel is Wix wat minder flexibel dan Weebly.
  3. Squarespace
    Squarespace is één van de meest populaire software voor het maken van een website. Het is simpel en uitgebreid met mogelijkheid voor het maken van webshops.
  4. Blogger
    Blogger is zoals de naam het zegt software voor het maken van een blog. Deze software is van Google en bestaat al lang als populair programma voor blogging. 

Heb je nog vragen over WordPress of meer advies nodig bij de keuze voor de beste software voor websites stel je vraag dan hieronder.